Представянето на амбулаторен лист за извиняване на отсъствия в училище е незаконосъобразна мярка и представлява грубо нарушение на конфиденциалността, която е неразделна част от добрата медицинска практика и изконно право на всеки пациент. Това се казва в становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, по повод идеята на Министерството на образованието и науката – отсъствията на учениците да се извиняват с амбулаторен лист.

Амбулаторният лист е документ, в който се отразява моментното обективно здравословно състояние на пациента, както и в много случаи - придружаващите заболявания. Амбулаторният лист е неизменна част от личното здравно досие на всеки пациент и носи лична информация за неговото здраве, до която могат да имат достъп единствено и само самите пациенти, лекарите, на които са поверили здравето си и оторизирани за това институции, сред които не са училищните власти, посочват още лекарите в становището си.

На този етап образователното и здравното министерства, все още търсят решение за формулиране на конкретна разпоредба във връзка с начина на извиняване на отсъствията на учениците. Във врачанските училища пък, вече спазват разпоредбата на Регионалното образователно управление и приемат извинителни бележки само ако са придружени с амбулаторен лист.