В Софийски градски съд на 5 юли е разгледано делото за обединяване в една на 5-те присъди (кумулация) на Волен Сидеров. Лидерът на "Атака” има пет осъждания на пробация за хулиганства от 2011 до 2015 г.. На вчерашното заседание съдия Мариян Марков е решил Сидеров да бъде осъден на пробация за срок от 2 години. Присъдата включва срещи с пробационен служител, регистрация по настоящ адрес и 25% удръжки от заплатата в продължение на 24 месеца.

Кумулиране на наказания се прави в случаите, когато две или повече престъпления са извършени преди да има влязла в сила присъда за кое да е от тях. По закон се налага най-тежкото измежду определените наказания. В случая със Сидеров най-тежкото му наложено наказание е пробация за 2-годишен срок.

Съдът има възможност да увеличи размера на определеното най-тежко наказание, при определени законови условия. Затова прокурорът по делото Виктор Тарчев е поискал наказанието да бъде увеличено с 1 година и пробацията да е с 3-годишен срок.

Съдът е отхвърлил искането на държавния обвинител с мотива, че това е можело да стане, когато подсъдимият и Прокуратурата са се споразумявали.

Така на Волен Сидеров пък му се е разминало полагането на обществено полезен труд, наказание по едно от хулиганствата, за които беше осъден с по-малка присъда от произнесената вчера.