С решение на Апелативен съд - София е потвърдена присъдата на Окръжен съд - Видин, чийто наказателен състав призна подсъдимите Тодор Асенов и Любомир Василев за виновни, като им наложи наказание по 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 200 000 лв. за всеки един от тях.

В края на октомври 2014 г. Окръжна прокуратура - Видин е внесла в Окръжния съд в крайдунавския град обвинителен акт срещу Тодор Асенов и Любомир Василев, затова че през март същата година, на излизане от Република България през ГКПП - Видин, чрез М. Д. и И. Д., без надлежно разрешително, пренесли през границата на страната почти 29 кг хероин, разпределени в 58 пакета, на обща стойност 2 605 892.40 лв.

Дрогата била укрита в тайник на лек автомобил „Рено”, собственост на Любомир Василев. Подсъдимите Тодор Асенов и Любомир Василев се познавали добре, тъй като Василев работел като шофьор във фирмата на Асенов. За да не бъдат заловени от органите на реда, те наели други две лица, които да управляват автомобила, договорили се да им заплатят по 500 лв., като им казали, че ще пътуват до Холандия, за да докарат коли оттам. Наетите шофьори не знаели за наркотичните вещества, намиращи се в тайник в колата, затова потеглили спокойно от София към Видин. В близост до града видели управлявания от Василев лек автомобил БМВ и спрели, за да заредят с гориво. След като Василев и Асенов дошли при тях, М. Д. и И. Д. се оплакали, че парното на колата не работи и е много студено. Василев ги уверил, че парното ще се оправи, макар да знаел, че за направата на тайника са отстранени въздухопроводите. В тъмната част на денонощието на ГКПП - Видин, първо пристигнало "Ренп"-то, следвано от управляваното от Василев БМВ, в което бил и Асенов. През целия път от София до ГКПП - Видин, Асенов и Василев наблюдавали другия автомобил.

На ГКПП - Видин била извършена съвместна проверка на "Рено"-то от гранични полицаи от България и Румъния. На зададените им въпроси М. Д. и И.Д. отговорили, че пътуват за Холандия, за да докарат автомобили. След проверката и заплащане на таксата за преминаване на Дунав мост-2 автомобилът напуснал зоната за граничен контрол и потеглил за Румъния. Минути след това пристигнало и БМВ-то, и граничните полицаи започнали да проверяват документите. При проверка на личната карта на Василев се установило, че същата е повредена, което наложило и проверка на свидетелството му за управление на МПС. При справка в информационните масиви се оказало, че книжката на Василев е отнета. Асенов също не разполагал със свидетелство за управление, поради което граничните полицаи отказали да пуснат автомобила без правоспособен водач.

През това време М. Д. и И. Д. били спрели на около 500 м от ГКПП - Видин да изчакат работодателите си, но след получено обаждане се върнали до пункта, за да може един от тях да управлява лекия автомобил БМВ. Докато чакали връщането им, Асенов предложил на граничните полицаи да ги почерпи, за да пуснат автомобила да продължи, но те отказали. Поведението на двамата подсъдими ги усъмнило и било взето решение да бъде извикана мобилна група от ТМУ - Видин за щателна проверка. Когато уведомили Асенов за това, той започнал да им предлага различни суми, за да не минават автомобилите през рентген. При сканирането на "Рено"-то , на мобилната рентгенова снимка била забелязана необичайна плътност в областта на арматурното табло, което наложило разглобяването му. Намерени и иззети били 58 пакета с кафяво прахообразно вещество, за което изготвената в хода на разследването експертиза дава заключение, че е хероин.

На двамата подсъдими Окръжна прокуратура - Видин е повдигала обвинение по Наказателния кодекс, за което тежко престъпление съдът определи наказание 15 години лишаване от свобода и глоба в размер на 200 000 лв. за всеки от подсъдимите. Апелативният съд потвърди присъдата.