Между Люти дол и Ребърково между двете превозни средства възникнало пътно-транспортно произшествие. Вследствие на удара водачът на буса изгубил контрол върху управлението му, той навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в движещия се срещу него циментовоз.

Случайно преминаващи хора оказали помощ на ранената Жана М., като я свалили от автомобила, но Александър А. бил затиснат от смачканите части на буса. Това наложило служителите от пожарната да срежат авариралото МПС. Пострадалите били откарани във врачанската болницата, където по-късно Александър починал от тежките травми. На Жана била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в счупвания на крайници.

Според заключението на извършената по делото автотехническа експертиза, причина за ПТП-о с фатален край е навлизане на "Ланчия"-та в лентата за насрещно движение и управление на буса със скорост от 139,6 км/ч, при максимално разрешена 90 км./ч.

Обвиняемият Анатоли многократно е наказван по административен ред за нарушения на правилата на Закона за движение по пътищата. Другият обвиняем - Мирослав М., ден преди катастрофата получил свидетелство за управление на МПС.

Престъплението, за което са обвинени, е извършено при условията на независимо съпричинителство между двамата водачи.