Жената, предала оборота от близо половин милион на инкасото менте, не ги познавала, увериха криминалисти. До самоличността на топ обирджиите се стигнало след усилените действия на разследващите, съвместно с Главна дирекция "Национална полиция".

За да задигнат половин милион лева и да си ги поделят, измамниците са заложили много на предварителна подготовка и познаване на пропуските в системата за сигурност.

Монтанските ченгета са получили подкрепление за по-бързо разплитане на случая с големия обир в хипермаркета. Съдействали са им криминалисти от сектор "Телефонни измами“" при Главна дирекция "Полиция". По неофициална информация обаче лицето на мнимият гард не се вижда добре на снимката от камерите.

Работещи в голямата търговска верига подозират, че той е бивш служител на охраната и добре е познавал условията, изискванията и начина на работа и предаване на инкасото. Неговият авер го очаквал, за да поеме торбите с парите. Колата най-вероятно също е била с обозначителни знаци на охранителната фирма и е била оставена на паркинга. Според запознати с политиката на фирмата, паркингът не се охранява, видеонаблюдение е осигурено само вътре в магазина и се следи за кражби от клиентите. Разпитани са охранители, служители от обслужващия персонал и управителя на фирмата.

Почеркът на измамата наподобява тактиката на ало измамниците. Фалшивият инкасо въвел в заблуждение служителката и прибрал парите. Това е изключително лесен начин за обир на крупна сума, без разбиване на врати, без голям риск, без оръжие. Двамата ще бъдат изправени пред съда.