Свидетелят И. Б. живее в гр. Монтана, като от около 30 години се занимава със строителство. Притежава тръбно скеле за външни мазилки и изолации, което дава под наем на различни бригади. През м. април 2018 г. той бил потърсен по телефон от лице, представило се като И. М. - земеделски производител от с. Ракево. Мъжът се интересувал от скеле под наем.

Между двамата била постигната уговорка за ползването на вещта за срок от два месеца. На все 15-ти ден М. следвало да плаща по 400 лв. Собственикът на вещите му предоставил 160 тръби по 4 метра, 128 тръби по 1 метър, 440 жабки за сглобяване и 28 дъски по 4 метра.

Обвиняемият М. платил първата сума в размер на 400 лева и предоставил личната си карта на Б., който записал данните от нея. Частите от скелето били откарани с камион.

Няколко дни по-късно го потърсило друго лице – А. от гр. Монтана, представило се като познат на И.М. Поискал да вземе под наем 500 кв.м. скеле, което му било предадено през следващите дни. И.Б. настоял да се подпише договор и получил първоначалното плащане – 500 лева.

Впоследствие собственикът на скелето правил многократни опити да се свърже с двамата наематели по телефона и да си върне вещите, но безуспешно. Било установено, че между тях има връзка.

Съгласно заключението на изготвена оценителна експертиза общата причинена имотна вреда възлиза на 5589,72 лева.

Обвиняемите М. и Б. са многократно осъждани. Поредното престъпно деяние е било извършено от тях при условията на „опасен рецидив“.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.