Вечерта на 25.01.2019 г. двамата братовчеди - обвиняемите М. Р. и В. Р., решили да отидат до дома на възрастна двойка в с. Попица. Било им известно, че те живеят сами, имат здравословни проблеми и трудно ще окажат съпротива при кражба на паричните средства, с които разполагали.

Двамата братовчеди тръгнали към набелязания от тях имот на ул. „Генерал Столетов“ в селото. Носели със себе си тояга, тъй като знаели, че в къщата има куче. Когато стигнали до мястото, те прескочили дворната ограда, което било забелязано от двама техни съселяни.

Междувременно в. с Попица било преустановено подаването на електрическа енергия. Влизайки в къщата, обвиняемите светнали с фенерчетата на телефоните си. Стопанката чула шум и осветила двамата младежи.

Обвиняемите извикали „Парите или живота“, на което възрастната жена им отговорила да си вървят. Те обаче, продължили да отправят заплахи и започнали да отварят шкафове в търсене на пари. Последвало дърпане за ръцете и нанасяне на удари по различни части на тялото на жената. Пострадалата извадила последните си пари – сумата от двеста лева, и ги дала на грабителите. След това двамата напуснали дома й, като разделили парите помежду си.

На следващия ден В. Р. ги похарчил за хранителни продукти и алкохол, а М. Р. купил сребърно колие с висулка и го подарил на приятелката си.

От заключението на извършената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалата жена е получила отоци и кръвонасядания по различни части на тялото.

Предстои делото за грабеж срещу двамата обвиняеми да продължи в съда. За М. Р., който има предходни осъждания, това е поредно наказателно производство.