Министрите и посланикът, бяха запознати с работата на врачанския център. В него квалифицирани медицински сестри и домашни помощници предоставят комплексни здравни грижи и социални услуги в домовете на повече от 400 уязвими възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. В предоставянето на услуги са обхванати и крайно нуждаещи се потребители в 13 малки и отдалечени населени места на територията на посочените общини. След приключване на проекта през м. юни, 2017 г., Центровете продължават своята дейност в пълен обем благодарение на осигурени донорски средства от БЧК чрез Швейцарски Червен кръст. Сравнителен анализ между интегрираните домашни грижи, предоставяни от проекта и социалните и здравни услуги достъпни за уязвими възрастни хора показва, че освен по-доброто обгрижване, интегрираните услуги са значително по-евтини.

Беше отчетено, че обединените усилия на всички партньори, с активното участие на съсловните организации, НПО и доставчици на услуги, доведоха до първата законодателна уредба на интегрираните здравно-социални услуги през 2015 г. Благодарение на проекта бяха направени и първи стъпки към изграждането на ефективни модели на обучение на кадрите в тази сфера, стандарти за качество и финансови механизми на базата на изградените Центрове „Домашни грижи“ в област Враца. Социалният и здравният министър оцениха високо работата на Центъра във връзка с постигнатото нива на доверие у потребителите на услугата.

По време на срещата с екипа на домашните грижи и ръководството на БЧК във Враца беше посочено, че при 133 пациенти е постигнато навременно лечение при открит проблем, предотвратено е настаняването на 21 потребители в специализирани институции. Посредством грижите за болните възрастни хора над 60 души са изведени от продължителна социална изолация. Преди Сред потребителите на социалната услуга посещенията при лични лекари преди проекта са били 80% и след обхващането им по него са спаднали на 24%. След деловата среща двамата министри и посланик г-н Кнобел посетиха 90-годишна жена с увреждания от Враца, за да чуят мнението й за грижата полагана за нея. Възрастната жена е споделила, че без помощта на екипа на „Домашни грижи” животът й щял да бъде невъзможен.