На 27 април 2000 г. е подписан първият Национален рамков договор (НРД). През същата Касата в Монтана сключва 280 договора със своите партньори. През 2001 г. влиза в сила и Националният рамков договор за болнична помощ. В РЗОК - Монтана се сключват първите три договора с болници в региона - МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" - Монтана, МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" - Лом и МБАЛ - Берковица.

Сключените договори с договорните партньори на РЗОК - Монтана с анекс към НРД 2018 г. към момента са 231. Шест договора с лечебни заведения за болнична помощ, 58 с изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ, от които 51 са индивидуалните и 7 групови. Договорите с изпълнителите на специализирана извънболнична медицинска помощ са 59 броя, 14 групови практики, един диагностично-консултативен център, десет медицински центъра и четири самостоятелни лаборатории. Тези на лекарите по дентална медицина са 79, 73 индивидуални, 5 групови практики и един дентален център.

За подобряване обслужването на здравноосигурените лица, дейността на касата се разширява като се разкриват две общински поделения към нея: Поделение - Офис Лом и Поделение - Офис Берковица.

В началото РЗОК - Монтана започва работата си с екип от петима души, а към момента работят 45 служители, повечето от които с дългогодишна практика и опит в дейността на касата. За двадесет години кадрите, положили усилията и оставили отпечатъка си в историята на Касата, са около сто и двадесет души.

През всички тези години РЗОК Монтана работи усилено за подобрявне качеството на предлаганите медицински услуги на своите гражданите. Полагат се непрекъстани усилия за подобряване на контрола и оценка на качеството, съгласно регламентираното в Закона за здравното осигуряване и Националните рамкови договори със стремеж да гарантира равнопоставен достъп до медицинските услуги и тяхната ефективност.

РЗОК - Монтана е една стабилна институция, която работи без напрежение сред договорните си партньори, в синхрон със съсловните организации и сродните ни институции като Районната здравна инспекция, Националната агенция по приходите, Националния осигурителен институт и др. - само и единствено в услуга на своите граждани и пациенти.