Предварителните твърдения, че футболът – най-малко този, който се играе в Русия в наши дни – е игра, известна с малко голове, този път бяха напълно опровергани. За първи път в историята на Мондиала, в Русия 2018 бе регистрирано само едно нулево равенство, и то на вече настоящият световен шампион –мача Франция – Дания.

Друг неоспорим факт е, че в историята на Световните първенства, финалният двубой между Франция и Хърватска за трети път завършва с резултат 4:2 в редовното време. Другите два финала, завършили със същия резултат, са през 1930 година - в Монтевидео Уругвай побеждава Аржентина с 4:2 и през 1938 – във Франция, Италия печели срещу Унгария със същия резултат.

Най-голям резултат, постигнат на финал, е преди цели 60 години, в далечната 1958, когато в Стокхолм Бразилия побеждава домакините от Швеция с 5:2.

Предварителните прогнози и статистически изследвания бяха проведени въз основа на сложен статистически модел, който трябваше да определи наследника на Германия като световен шампион. Според техния анализ на базата на 53 отделни променливи, включително рейтинги на отбори, рейтинги на играчи, скорошни резултати и неотдавнашно представяне на конкурентите, Бразилия бе фаворит с вероятност от 18,5%. Франция е втора в тази своеобразна класация с вероятност от 11,3%, следван от защитаващата титлата Германия (10,7%).

Все пак, така направените прогнози донякъде се оправдаха, предвид 11,3 %, посочени като вероятност отборът на „петлите” да спечели Мондиала.

И така, след края на световното, анкетата, проведена от Media News, показва, че повечето гласували са заложили именно на Франция като новия носител на световната купа.

Резултати от анкетата: