На 25-ти декември Росен спал до късно, после слязъл на приземния етаж, където били и двамата му родители. Баща му тръгнал за работа, и той останал вкъщи с майка си, която непрекъснато го упреквала, че е безотговорен и безработен. Тя го подразнила, която на два пъти излизала от стаята да говори по телефона, била пийнала алкохол и в приповдигнато настроение от празничния Коледен ден. Спасов излязъл навън, взел от двора една малка брадва и се върнал в къщата. Нанесъл силен удар по главата на майка си с острието на брадвата, след което продължил да я удари, дори и когато безжизненото й тяло паднало на пода. За да е сигурен, че я е довършил извадил няколко дървета от печката и ги сложил върху трупа. Качил се на втория етаж и запалил покривката на бюрото в стаята си.

Разгневеният син изчакал огънят да се разгори, заключил вратата се отправил към поляна в края на селото. Там той бил открит от органите на МВР, които вече били уведомени от съседите за пожара в къщата. Съдебно-медицинска експертиза установила, че убийството на майката било извършено с особена жестокост чрез нанасяне на повече от 11 удара, с твърд предмет с режещ ръб. В хода на досъдебното производство комплексна психолого-психиатрична експертиза установява, че по време на деянието Спасов е бил вменяем. На заседание за определяне на мярката му за неотклонение в съда, на което присъства и репортер на медията ни, на въпроса дали съжалява за деянието Спасов отговори „Отчасти”.

Вторият обвинителен акт е срещу непълнолетния Христов от село Селановци. Той не притежавал свидетелство за управление на МПС, но често управлява колите на своите съседи. Ден преди Коледа на 2016 г. бил в дома на негови приятели, брат и сестра, дошли на гости от София при баба си и дядо си в селото и останал да пренощува при тях. На следващия ден, около обяд, пристигнал и М.Маринов, приятел на момичето от столицата. Двамата тръгнали с колата на Маринов „Ауди-купе“ и по пътя взели Христов и брата на момичето, С. Йорданов. Маринов предложил да излязат извън селото и да им даде автомобила да го покарат. На пътя за село Галово на волана седнал Йорданов, а след него и Христов. Той започнал да увеличава скоростта и преди табелата за начало на населено място навлязъл с десните гуми по затревения банкет.

Автомобилът се ударил в крайпътно дърво и спрял. Непълнолетният любител на високата скорост излязъл от колата уплашен. Йорданов помогнал на сестра си да излезе и тя. От носа й течала кръв, не можела да движи единия си крак, а Маринов бил в безсъзнание. Свидетел на катастрофата станал кметът на Община Оряхово, Росен Добрев, който се обадил на тел. 112 и поискал помощ. Всички участници в ПТП-то били закарани в болницата в Бяла Слатина, а след това и във Враца. Въпреки усилията на врачанските лекари, на другия ден собственикът на Аудито Маринов починал от получените травми при катастрофата.

Предстои насрочване на двете дела в Окръжен съд Враца. Едното е за убийство, другото за причиняване на смърт по непредпазливост.