Язовир „Огоста” е сред най-проверяваните съоръжения. Строен за да побира над 500 млн. кубични метра вода, от години нивото се поддържа на около 60%. Засечените проблеми на язовир „Огоста” са по водния откос, който е покрит с камъни. Там има места, където те са компрометирани. Един от сондажите, който служи за задържане на вода, не работи според изискванията. Малко известен факт е, че страната ни е на първо място по брой язовири спрямо територията в Европа.

От 6816 язовира в страната „Огоста” и „Бели Искър” са единствените големи съоръжения попаднали в най-критичния списък. Останалите 16 са малки. Строен през 1986 г. язовир „Огоста” още чака коритото на канала, който да отвежда водите към река Огоста да се завърши. Паниката около Огоста е излишна, категорични са експертите, но заради огромната си площ и водосбор обаче, много от жителите в района го смятат за заплаха и още помнят паниката от 2014 г.

Изграден за да се ползва за напояване на земеделски земи, сега той служи основно за риболов. Недоизграденото корито на реката обаче притеснява хората. Вкарването на Огоста в списъка със съоръжения гарантира нужните пари за ремонта.

Източник: actualno.com