Дико-Илиевите празници в Монтана ще започнат на 27 май (петък) с общо изпълнение на оркестри на две от емблематичните творби на композитора - “Дунавско хоро” и марша “Сливенци при Драва”. Очаква се празниците да открие Вежди Рашидов, тъй като тази година те се провеждат под патронажа на Министерството на културата, съобщи Montana-info.net.

Специални гости на фестивала ще бъдат председателят на Съюза на българските композитори Ценко Минкин, проф. Жорж Бонев, композиторите, отличени в Националния конкурс за нова творба за духов оркестър "Монтана 2015" и децата, спечелили приз от международния конкурс за детска рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”.

Дванайсет оркестъра от България, Сърбия и Украйна ще вземат участие в 15-ото издание на Международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев”. В началото на празника ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Дико Илиев. След това с дефиле оркестрите ще навлязат на централния площад “Жеравица”.

Фестивален военен духов оркестър към Националното военно училище „Васил Левски“ - Велико Търново и духов оркестър на II-ра Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора ще представят атрактивно шоу.

Освен Фестивалният военен оркестър, в първата вечер на празниците ще се включат Представителният общински духов оркестър с мажоретки от Троян, Духовият оркестър "Дико Илиев" при Народно читалище "Разум 1883" и Мажоретният състав към Общинския младежки дом в Монтана.

На 28 май (събота) от 18.00 часа фестивалната програма ще започне с изпълнение на Оркестъра на Ненад Младенович от Враня, Сърбия. След гостите ще се изявят Младежкият духов оркестър с мажоретен състав от Ботевград, Представителният младежки духов оркестър и мажоретен състав от Ловеч, а вечерта ще закрият любимците на публиката - Духов оркестър „Vivo - Монтана“ и Мажоретен състав към Общински младежки дом.

Младежкият духов симфоничен оркестър “Сурма” при Музикалния колеж от Ривне, Украйна ще даде начало на третата фестивална вечер. В програмата им са включени любими класически творби, Дунавско хоро и "Марш на лейтенантите гвардейци" от Ради Радев – една от творбите, спечелили награди от конкурса в Монтана. Акцент в програмата им ще бъде Валс №2 на Дмитрий Шостакович, на фона на който ще танцуват възпитаници на танцова школа "Финес" от Монтана. След гостите от Украйна ще свирят Общинският духов оркестър от Ботевград и Общинският духов оркестър от Перник. Танцов ансамбъл “Северняци” ще отиграва на хората, включени в програмата им.

Представителният духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ от Велинград ще закрие официалната програма. След нея е предвидено надсвирване на оркестъра на Ненад Младенович, които са миналогодишните победители в прочутия фестивал в Гуча и известният нашенски оркестър "Vivo - Монтана.