Идеята за написването на песента е на Иван Беловски и датира отпреди пет години. През 2012 г. той беше отличен в Националния литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа" и - очарован от красотите на нашия край - решава да напише песен за Мездра.

"Написах я на един дъх", споделя авторът и допълва: "Надявам се тя да се превърне в химн на Мездра".

ПЕСЕН ЗА МЕЗДРА

Текст: Иван Беловски

Музика: Красимир Гюлмезов

Припев:

Мездра, Мездра, красива,

с осанка на самодива,

Мездра, приказна фея,

със любовта ти живея. /2


Под твоята снага тъй дивна,

блестят на древността следите.

Потънала античност свидна

пак оживява пред очите.


Прошепва Ескус свойте тайни,

разпалващи в сърцата пламък.

Възкръсват светове сияйни

от дух градени и от камък.


Припев...

Целува те реката страстно,

извиваща се в Дефилето.

В докоснато от Бога място

се раждаш, Мездра, от „Калето”.


Отминали войни, победи

и крепости, зарити в кърви...

Днес, „горе”, „Дядо Йоцо гледа”,

посреща влаковете първи.

Припев...

От тази кръстопътна гара

семафори, зеленооки,

железни пътища отварят

към всички слънчеви посоки!

Припев...

Иван Беловски е роден в София. Изявява се в различни жанрове - белетристика, лирика, политически хумор, обществено ангажирана публицистика. Автор е на книгите "Стрели от хартия", "Виното на спомена", "Смехоплачки" и "Нощен живот в розово". Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти и на българската секция на AIEP (Международната асоциация на писателите-криминалисти). Носител е на награди от национални литературни конкурси.

Като текстописец работи с редица известни наши естрадни певици и композитори. През 2010 г. Фамилия "Тоника" печели първа награда на фестивала "София пее" с песента "Несебърски къщи" по текст на Иван Беловски и музика на композитора Евгений Платов, а през 2014 г. песента "Мое море" по текст и музика на Иван Беловски, изпълнена от Петя Буюклиева, е сред финалистите на Националният конкурс "Бургас и морето". През 2016 г. песента "Прегръдка с морето" по текст и музика на Иван Беловски в изпълнение на Росица Кирилова отново е сред финалистите на фестивала "Бургас и морето".

Това е втората песен, посветена на Мездра. През 1980 г. известният композитор и поет Спартак Бутански създава цикъл "Песни за Мездра и Мездренския край" по случай 70-годишнината на Мездренската партийна организация и 30-годишнината от обявяването на Мездра за град. Като награда Mаестрото е обявен за почетен гражданин на Мездра. Любопитното е, че за написаните 32 песни Спартак Бутански получава авторски хонорар от… 5 000 лв. - една доста крупна за времето си сума.

"Песен за Мездра" по текст на Спартак Бутански, музика и аранжимент - Милчо Шопов и Димитър Михайлов, е записана и изпълнена за пръв път от Детска вокална група "Пейте с нас" в началото на 80-те години на миналия век.