След проведените срещи с представители на “БДЖ - Пътнически превози” стана ясно, че в Мездра за първи път ще се въведе дуална форма на обучение. Изборът на учебното заведение не бе случаен, тъй като през своето 70-годишно съществуване то винаги е било с професионална насоченост. Естествено става въпрос за Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство.

Във връзка с това беше подписано партньорско споразумение между училището и “БДЖ - Пътнически превози” за разкриване на две паралелки след VII клас за дуална форма на обучение - "Техник по железопътна техника", специалност "Локомотиви и вагони” и професия "Електротехник”, специалност "Електрообзавеждане на железопътна техника". От държавното предприятие бяха предложени стипендиантски програми, възможности за преквалификация след дипломирането за други правоспособности и продължаващо обучение във висшите училища.

Какво обаче се случва след третия етап на класиране в средните училища на територията на община Мездра?

Поданни на Регионалното управление на образованието - Враца, в ПГ по МСС ведната паралелка, “Техник по транспортна техника. Автотранспортна

техника”, има 18 незаети места. В другата обявена паралелка, със специалности “Електротехник. Електрообзавеждане на ЖП техника” и “Техник на железопътна техника Локомотиви и вагони”, незаетите места са съответно 6 за първата и 10 за втората.

Това на практика означава, че и двете паралелки вероятно ще отпаднат, а поне на този етап дуалното обучение ще остане едно добро пожелание.

В останалите общински средни училища положението е следното:

В ПГ "Алеко Константинов" има 9 незаети места в профил “Ресторантьор. Кетъринг”, 1 за “Готвач. Производство на кулинарни изделия и напитки”, 5 за “Сервитьор-барман. Обслужване в заведения в общественото хранене”.

Съгласно утвърдения план-прием, в Средно училище “Св. Климент Охридски“ - Зверино ще се сформира една паралелка, профил "Предприемачество". На този етап от Регионалното управление на образованието информират за 15 незаети места преди началото на учебната година.

По-различна е ситуацията само в Средно училище "Иван Вазов" - Мездра, където има само едно незаето място в профил “Организатор на интернет приложения и "Електронна търговия". Няма незаети места в профил "Чуждоезиков" с интензивно изучаване на английски и руски език.

Уточняваме, че данните са към 2 август 2018 г.