В писмо до Началника на РУОВраца и с копие до кмета наобщина Мездра и Председателя наОбС, относно Партньорско споразумение, сключено между „БДЖ - Пътнически превози “ ЕООД и ПГ по МСС - гр. Мездра, от компанията изразяват безпокойство от бездействието и некоректното изпълнение на клаузите от страна на ръководството на гимназията.

В писмото се посочва, че съгласно изискванията на дуалното обучение, при завършване на първи гимназиален етап, учениците, които са в Х-ти клас през учебната 2020/2021 г в специалност „Електрообзавеждане на железопътна техника”, трябва да преминат практическо обучение по производствена практика.

На поисканата пълна информация от директора на ПГ по МСС - поименен списък на учениците от X клас, на които им предстои провеждане на учебна практика; проект на договор за провеждане на производствената практика, учебен план и учебна програма, период и продължителност на учебната практика, е получен отговор с частична информация, която е неясно обвързана с недостатъчна конкретна информация какво се очаква от „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД.

От постоянната комисия по „Образование, култура и наука” къмОбС Мездра своевременно са взети мерки и на 21 юни/ понеделник/ се свиква среща между представителите на„БДЖ - Пътнически превози“, директора на ПГ по МСС – Мария Йотова и общинската администрация.

Припомняме, че през 2018 г „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД сключи партньорско споразумение с Професионална гимназия по механизация на селското стопанство във връзка с предлагания план-прием след завършен VII клас - професионално образование в дуална форма на обучение.

В изпълнение на подписаното споразумение, в гимназията бе създадена паралелка в дуална форма на обучение специалност „Електрообзавеждане на железопътна техника”, професия „Електротехник”, която бе открита през 2018 г

За учебната 2019/ 2020 годинав Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в гр. Мездра бяха разкрити 2 паралелки със специалности "Техник по железопътна техника”, "Локомотиви и вагони” и "Електрообзавеждане на железопътна техника” с професия "Електротехник”.

Съгласно споразумението учениците ще могат да се възползват и от стипендиантски програми, възможности за преквалификация след дипломирането за други правоспособности и продължаващо обучение във висшите училища.

За допълнително стимулиране на учениците и за поддържане на интереса им към тази форма на обучение в сферата на железопътния транспорт, от компанията се предлагат стипендии за висок успех и минимален брой неизвинени отсъствия. Подобен финансов стимул предпоставя системно усвояване на знания и последователност в овладяването на професионални умения по специалността.

Какво обаче се случва в мездренската Професионална гимназия по МСС, предстои да се изяснява…