Становище по държавния план-прием изказа заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева. "Всички институции заедно работихме по предложения държавен план – прием с цел да бъдем коректен регулатор, да възстановим баланса в образователната мрежа и да отговорим на националната образователна политика. Много са факторите, които бяха взето под внимание“, съобщи Долапчиева. "В процеса на изготвянето на Държавния план-прием в област Враца се проведоха редица срещи с кметовете на общини, училищните директори, представителите на работодателските организации и бизнеса, народните представители, Бюрата по труда.

След направения задълбочен анализ на мрежата от училища в област Враца, броят на учениците, завършващи 7-ми клас, предложенията на национално представените работодателски организации и бизнеса се определиха профилите и професиите, броят на местата за прием в училищата и паралелките, в които се договаря дуална форма на обучение. В резултат на това днес имаме обективирано, балансирано и справедливо разпределение на паралелките и учениците в област Враца.

Обобщеното предложение за план-прием включва обучение по 10 профила в 19 паралелки на общините Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Роман и обучение по 39 професии в 45 паралелки във всяка община на областта. От предложените професии 6 са с първа степен на професионална квалификация в 5 паралелки, 9 с втора степен в 13 паралелки и 24 с трета степен в 27 паралелки.

Партньорски споразумения за дуално обучение са сключени в общините Бяла Слатина, Враца и Мездра. Броят на паралелките в тази форма на обучение е 7 в трите общини, от които 5 паралелки във Враца по 7 професии – строителен техник, строител-монтажник на дограма, монтажник на ВиК, машинен техник, техник на електронна техника, приложен програмист, техник-технолог в ХВП, 1 паралелка в Бяла Слатина по професия моделиер-технолог на облекло и 1 паралелка в Мездра по 2 професии – техник по железопътна техника и електротехник на железопътна техника.

Тези споразумения между професионалните гимназии и фирмите, които са заявили дуално обучение гарантират по-добра инвестиция в младите хора, практическо усвояване на знания и умения на работното място по съответната специалност и успешна кариера във фирмите и компаниите, в които са работили по време на обучението.

Смятам, че област Враца, с предложения план-прием, постига синхрон между очакванията на регионалния бизнес и подготовката на необходимите кадри в образователната система, предоставя добри възможности за избор на профил или професия и е един от добрите модели в страната“, заяви областният управител Малина Николова.

Решението за съгласуване на държавния план-прием в област Враца е взето с пълно мнозинство.

До 30 март държавният план-прием ще бъде утвърден от началника на Регионалното управление на образованието - Враца.