След падналите вчера проливни дъждове, придружени с унищожителни градушки в повече от десет области на страната, в кабинета "Борисов 3" най-после се сетиха, че думата "министър" означава "слуга на народа”. Във връзка с това в Министерството на земеделието, храните и горите се проведе среща със синдикатите, на която е подписано споразумение в три точки.

А именно: за месец юли да се отпусне допълнително материално стимулиране, с което да бъде компенсирано поне отчасти искането на служителите в Изпълнителната агенция за борба с градушките за увеличение на заплатите. За тази цел допълнително ще бъде изплатена сумата от общо 386 000 лв. или средно по 500 лв. на ракетострелец, съгласно последната им атестация като държавни служители за първото полугодие на 2017 г.

В споразумението е записано и запазване като цяло на работните места на служителите по места, а министърът на земеделието и храните Румен Порожанов се ангажира да се потърсят начини за повишаване на възнаграждението през следващата година, като за тази цел ще се направи анализ дали заплатите могат да се увеличат и кога.

Още от миналата година служителите настояваха за увеличение на заплатите с 20%, което вече им беше обещано. Исканията им за основно увеличаване на заплатите и подобряване на условията на труд са още от 2015 г. Протестни действия в понеделник имаше на двата най-големи полигона у нас - Поповица и Голям Чардак.