"Ако погледнем в годишен план, въвеждането на лятно или зимно часово време не води до значима икономия в енергията. По изчисления на КЕВР ще спестим по-малко от 1% електроенергия от смяната. Не би трябвало да се очаква кой знае какво. Цялото спестяване на енергия се получава от осветлението. Все по-дискусионен става въпросът със смяната на времето", обясни енергийният експерт Еленко Божков. Гостът разграфи месечната цена за различните начини за отопление на тристаен апартамент на партер:

Отоплението с конвектор излиза 351 лв., а използваната енергия е 1550 kwh. Централното отопление излиза 150 лв., като използваната енергия е 1566 kwh. Сметката за отопление на газ излиза на 147 лв., с 1660 kwh използвана енергия. Със съвременните климатици ще ни струва 117 лв., за да се топлим, с 517 kwh изразходвана енергия.

Поддържането на домашния уют с дърва излиза 103 лв., с изразходвана енергия от 2130 kwh.

Накрая той уточни, че все пак отоплението с газ е най-изгодно, защото тогава се топли и топлата вода, която се използва в домакинството, но в България едва 2% от хората се отопляват така.


Източник:
dnes.bg