Комисията е установила, че предприятията във всяка от икономическите групи прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.

Поведението на дружествата се проявява във връзка с преминаването на стопански потребители от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на търговия с ел. енергия по свободно договорени цени и да засегне интересите на потребителите.

Решенията могат да бъдат обжалвани от страните и всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок, който започва да тече от съобщаването им по реда на Административнопроцесуалния кодекс, а за третите лица - от публикуването в електронния регистър на Комисията.

Решението е по производство, започнало през 2013 г. при предишното ръководство на комисията. Тогава бе обяснено, че проверката, която е направена в офисите и на трите електроразпределителни дружества, е след самосезиране по сигнали срещу предприятия от икономическите групи на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Сега в решението на комисията обаче се посочва, че производството е по сигнал на търговеца на ток "Енерджи МТ" ЕАД, който пише до антимонополната комисия, че дружествата ограничават конкуренцията с поведението си.

Източник: dnevnik.bg/