През 2016 г. археолозите от Враца стартираха проучване на обекта Средновековен манастир в „Манастирски дол”. Манастирът „Св.Тройца” се датира във времето на Българското Средновековие и е съществувал паралелно с древния град Вратица. Александра Петрова каза за MediaNews, че проучването е предоставило много повече данни и перспективи за бъдещи изследвания, тъй като обектът се е оказал многопластов, с културни напластявания от различни епохи, от античността до Средновековието.

Екипът е започнал работа с нагласата за откриването на един манастирски храм, но се оказало, че на мястото има пълна приемственост, като религиозен център и под основите на Средновековната църква, археолозите са открили друг храм от античността. Петрова допълни, че Община Враца е оценила значението на археологическата дейност и за продължаване на проучванията в „Манастирски дол” е осигурено финансиране и за тази година.

Археологът Петрова беше категорична, че разкопките дават много нови сведения за Враца в един широк хронологически период. Тя обясни, че напластяванията в обект „Градище” по който се работи от 10 години са от IV век преди Христа до XIV век. Работата по некропола в центъра на града и откритията в „Манастирски дол” са натрупали голям обем информация за миналото на Враца.

Доц. д-р Нарцис Торбов отговори на въпроса какво се прави, разкопките да станат и туристически обекти. Археологът поясни, че от повече от 10 години се полагат усилия, разговаряно е с Общинската управа още през 2007 g. Според него "Вратцата" и разкопките на крепостта в „Градище” трябва да бъдат социализирани, пригодени за посещения. През обекта там минава туристическа пътека, обаче е необходимо да се извърши консервация и реставрация на част от структурите, като една от църквите, която е от периода на ранна Византия.

Той разясни на присъстващите връзката между проучванията в местността „Градище „ и „Манастирски дол”. Торбов посочи като свързващо звено некрополът в центъра на съвременна Враца, който археолозите проучиха и който се намира по средата между двата обекта. Лекторията, документалните материали и начинът по които ги представиха двамата археолози, провокира младите хора в залата да задават интересни въпроси и поредното „Зимно четене” в музея се превърна в дискусия разплитаща древната история на Враца.