Доц. Ивета Михайлова, доктор по социална медицина и координатор на специалността „Трудотерапия“ в медицинския филиал „Проф. д-р Иван Митев“, каза за MediaNews преди откриване на изложбата: "Целта на изявата ни е да представим специалността "Трудотерапия" и необходимостта от трудотерапията за хората в неравностойно положение и за тези с физически и психически проблеми, както и за самотните хора, които имат нужда от специална подкрепа. Такива изложби реализираме от дълги години, но тази е по-различна, тъй като акцента е върху самата професия и необходимостта от нея.Предишните ни изложби са били посветени на благотворителността и съвместната дейност на социалните институции.”

На изложбата могат да се видят произведения на студенти, платна със снимки показващи в най-широк спектър професията на трудотерапевтите и работата им с децата със специолно-образователни потребности и с хората с увреждания. Доц Михайлова каза още: "Специалността "Трудотерапия" е създадена във филиала на Враца, тя е рожба на нашия град и запазена марка.

При нашата професия заставаш до човека и му помагаш. Не е достатъчно само раздвижването, както е при кинезитерапията за рехабилитация на тялото. Трудотерапията е свързана със социалното присъствие, връщане на самочувствието и най-вече ресоциализацията, на хората които имат психични и физически проблеми. Ние им подаваме ръка и затова е такова и името на изложбата ни - "Една ръка, подадена навреме".

Доц.Ивета Михайлова обясни, че трудотерапията като лечебен метод често е назначавана от невролози, психиатри и ортопеди с цел частично или напълно възстановяване на трудоспособността и за адаптиране към нов вид дейности. В световен мащаб трудотерапията заема челно място сред останалите видове социални дейности и професията се нарежда на четвърто място в света по популярност, поради факта, че е значим и отговорен процес, свързан с физическата, психическа и социална рехабилитация.