Експозицията от 9 табла включва снимки и репродукции на картини на известни български художници, свързани с живота и делото на Васил Левски. В едно от таблата са подредени оригинални документи на общинските власти в Лом и Фердинанд (дн. Монтана), с които те канят населението на прояви, посветени на годишнини на Апостола. В архивите са съхранени програма от 1898 г. за 25-годишнината от гибелта на Дякона и писмо на директора на Ломското държавно педагогическо училище, с което известява кмета за събитието по повод обесването на Левски. Аналогичен е и документът от 12 януари 1923 г., с който кметът на Фердинанд Гоцо Митов призовава гражданите за проявата. А в село Василовци почели паметта му в черквата.

Най-старият бюст-паметник на Левски в региона е от 1971 г., той е в двора на Финансово-стопанската гимназия в Монтана. Еднометрова фигура на Апостола има в основното училище във Вълчедръм. Скулптурата е изключително “жива” и придава особена атмосфера там. Вълчедръм и Монтана са двете селища в областта, където има по два паметни знака на Апостола.

“В дни като тези може би трябва да се върнем към великите синове на България, Левски безспорно е един от тях“, каза при откриването на изложбата кметът на общината Златко Живков, след като припомни хора и събития отпреди 15 години, когато бе открит паметника на Апостола в центъра на Монтана. Фигурата е дело на покойния вече Михаил Шапкарев и е измайсторена след паметника на Светеца в Буенос Айрес в Аржентина. Монументът за Левски в Берковица е дело на скулптора Димитър Гоцак. Експозицията разкрива сведения и за паметните плочи във Вълчедръм, Вършец и Лом.

Документалната изложба "В памет на Левски“ в Държавен архив - Монтана завършва със заветите на Левски, които всички трябва да помним.

Камелия Александрова