"На 27.08.2016г. у нас дойдоха на гости братовчедка ми Лозана, мъжът ѝ Георги, синът и снаха им Васил и Ярослава и двете им деца. Дойдоха да ме поканят на сватбата на дъщеря им Тихомира. Както си седяхме край масата, ми звънна телефона. Обади ми се Теодора, приятелка на племенника ми Радослав, който беше на събора в Добри Дол. Тя ми каза: „Тръгвай веднага, пребиха Ради!”.

Тръгнах разтревожен с племенника ми Васил. Тъкмо стигнахме и го видяхме, целия беше в кръв. Успоредно с нас спря още една кола. От нея слязоха около 6 човека, който започнаха да налагат Ради с тояги. Ние слязохме от колата и докато го прибирахме в нея, налагаха и нас. Прибираме се вкъщи, целите в кръв, и само след десетина минути пред къщата спряха 5-6 коли. От тях слязоха хора, част от които познаваме. Бяха над 20 човека с тояги, мотики, дръжки от брадви”.

Никола твърди, че те свалили мрежата, разбили портата и нахлули в двора му. Той се опитал да ги успокои, но без успех. Казал им, че има малки деца и се плашат, но те не го чували. Нахлули в двора му и започнали да налагат него, Радослав, Васил, Георги и дори съпругата му Лилия.

„Удариха Георги с мотика в главата-написа ни Никола. Той изпада в безсъзнание за около 5 минути, през който нападателите го прескачаха, опитвайки се да стигнат пак до Радослав. Този който удари Георги в главата се казва Габриел.Той хвърли с камък и счупи прозореца на хола и стъклото падна вътре в къщата. Оказа се, че парчета от него са били на сантиметри от главата на детето ми, което спеше на леглото до прозореца. Боят продължи повече от 40 минути. Започнаха да излизат от двора едва, когато възрастен човек, който беше с тях им каза нещо на цигански, нещо от рода „бягайте, човекът умря”.

Тогава дойдоха и полицаите, които задържа 3 от колите и хората в тях. Другите обаче, се измъкнаха в тъмното и избягаха. На следващия ден разбрахме, че всички били пуснати, докато човека във болницата береше душа. Разпитани сме всички, пуснахме жалби до прокуратурата в Лом. Очакваме правосъдие за извършителите на побоя.” Това ни разказа по телефона и написа дословно в редакционната ни поща Никола Павлов от село Сливата.

Какъвто и да е бил поводът за скандалното поведение на групата биячи, агресивното им самоуправство се разследва в досъдебното производство от служителите на реда в ломската полиция. Кои и как ще бъдат наказани, предстои да разберем. Разказахме ви ситуацията, предадена от първо лице. Ще проследим случая, за да разберем как ще процедират полицията, прокуратурата и съда. Тогава ще стане ясно каква е истината за побоя в село Сливата. И тогава ще можем да напишем кои са виновните, не с инициали, а с истинските им имена. А Никола от село Сливата се надява служителите на полицията в Лом да пресекат най-после навикът на ромите от района за саморазправа чрез раздаване на юмручно правосъдие.