Съвестни граждани подали сигнал на 112, от там в полицията и до дежурния по Съвет, че на улица "Александър Стамболийски” 42 и на улица "Васил Априлов", лицата Серафима П. и Боряна П., и двете от село Долна Кремена, са окастрили до неузнаваемост дървото, за да берат липов цвят.

На мястото веднага бе пристигнал полицейски екип, който състави актове на двете нарушителки.

Въпросите са:

1. Защо все още кметът на Мездра не е издал Заповед за забрана за безразборно бране на липов цвят?

2. Как Отдел "Екология" в Община Мездра изпълнява основната си дейност, която е:
2.1.Да осъществява контрол по опазване на околната среда в Общината.

2.2.Да съдейства на другите държавни и обществени органи за установяване и предотвратяване на нарушенията на нормативните актове по опазване на околната среда и налагане на санкции на нарушителите.

2.3.Да установява нарушенията на нормативните актове (ако има такива издадени, тъй като в конкретния случай такъв липсва) по опазване на околната среда в общината.

2.4.Да установява протичащите явления и процеси в общината във връзка със състоянието на околната среда и да изготвя предложения до съответните държавни и обществени органи и стопански субекти за подобряване на тяхната дейност.

Вместо да пише пасквили и да ги публикува на официалния сайт на общината, градоначалникът да беше се сетил да издаде заповед, с която се забранява вандалското изсичане на цъфналите липови дървета в града.

Така поне бяха постъпили две седмици преди това всички кметове.

„Патриот е, душа дава,
За наука, за свобода,
но не свойта душа, братя,
а душата на народа…” (Христо Ботев)