Доброволческата акция е част от проекта „Климат и вода: пътешествие из водните възможности и предизвикателства на две села: Ослен Криводол, Лик (Община Мездра)“. Нейни водещи изпълнители са сдружение „Фабрика за идеи“ в партньорство с община Мездра и местната общност на „Ослен фест“ по програмата „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите чрез възлагане от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца.

В тази връзка се проведе среща в двете села, на която бяха обсъдени с жителите възможностите за почистване и поддържане на изворите. На нея присъства и представител на Сдружение „Фабрика за идеи“, който запозна хората с проекта и дейностите, които са предвидени да се извършат.

В инициативата се предвижда почистването да започне извора „Рангел“ в с. Ослен Криводол, от който черпи вода цялото село и не е почистван от повече от 15 години. Облагородяването се състои в изчистването от зелена маса на вододайната зона, ограждане с бодлива тел и разчистване на пътеките до него.

Работа по останалите лечебни извори в селата Лик и Ослен Криводол ще се състои в това да бъдат изчистени резервоарните системи и премахната утайката в резервоарната част. Доброволците ще укрепят пропукалите се стени, където това се налага. Ще бъде поставена и хидроизолация отвътре и ще бъдат подобрени фасадните елементи.

Подготвят се табели, които да бъдат поставени до изворите. Те ще показват пробите на водите и информация за тях. Инициативата в двете села ще се проведе от 25 - 27 ноември с начало в 10 ч. в петък - 25 ноември.