Снимки: Борис Кръстев

"На Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец искам да благодаря на всеки един от Вас, който продължава да споделя червенокръстката идея, да отделя от своето време и да полага усилия, за да запази хуманността и добротата в себе си и в другите, написа от своя страна ръководителят на клуба Петя Илиева. Трудно е да говорим за празник, когато живеем със страданието на хората. Нашето общество знае много добре какво прави Българският Червен кръст. Над 150 години неговите идеи печелят все повече привърженици. Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни професии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. Принципите, които ръководят организацията, са Хуманност, Безпристрастност, Неутралност, Независимост, Доброволност, Единство и Универсалност.

Благодаря ви за всеотдайната работа и усилията положени от вас при своите доброволчески дела. Благодаря ви, че сте дълбоко мотивирани доброволци! Знайте, че вие сте силата и енергията на нашата организация, нейния облик и нейната същност. Бъдете здрави и съхранете благородството, човещината и добросърдечността си! И не забравяйте, че нашето призвание е да помагаме с желание!"

Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец е отбелязан за пръв път през 1953 г. На днешния ден преди 190 години е роден създателят на международното червенокръстко движение Анри Дюнан, първият носител на Нобелова награда за мир. Тази година честването на празника премина под наслов "Навсякъде за всеки".

В момента червенокръсткото движение обединява над 14 млн. доброволци и близо 500 000 служители от 190 държави, които помагат на милиони уязвими хора по света - при бедствия, въоръжени конфликти и кризи, при необходимост от здравни или социални грижи.

През октомври тази година Българският Червен кръст (БЧК) ще отбележи 140 години от своето създаване. 140 години хиляди достойни българи, застанали зад идеите и принципите на организацията, са градили нейния авторитет пред българското общество.

Честит ден на хуманността, на добротата, милосърдието и човешкото благородство, за които си заслужава да живеем!