След като от началото на декември бяха наблюдавани многократни копулации, в първия ден на новата година се появи и първото яйце.

От началото на размножителната активност на двете птици през 2016 година, до сега всяка година женската птица снася две яйца. Надяваме се, че и тази година това ще се повтори, и с нетърпение очакваме да видим какво ще се случи.

Припомняме, че видът е изчезнал от природата на България преди повече от 60 години и това е единствената размножаваща се двойка у нас.

Две години подред птиците имат гнездови успех, като първата година успешно излюпиха и отгледаха две малки, а втората – едно. Нашите брадати са част от европейската програма за редки видове на Асоциацията на Зоопаркове и Аквариуми (ЕАЗА), координирана от Фондацията за опазване на лешояди (VCF).

И така, обратното броене започна. Вярваме, че с този старт ще имаме една успешна нова година! И, само, си пожелаваме тя да е и здрава за екипа, пациентите, приятелите, съмишлениците ни, както и за целия български народ!

Източник: greenbalkans.org