"Добра мисъл, добра дума, добро дело” - този морално-етически закон на философско-религиозното учение зороастризъм е основното послание, което отправя към читателите в най-новата си книга д-р Славян Стоилов "Медицината на Древна Персия” с подзаглавие "Авестийска медицинска традиция и някои паралели с българската народна медицина”.

В нея авторът, както отбелязва доц. д-р Иво Панов, ръководител на специалност "Иранистика” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, „навлиза дълбоко в едни от най-древните пластове от човешката цивилизация, за да открие неочаквани прилики между медицинските системи на Древна Персия и на българите.”

След София и Пловдив, изследването на българския учен беше представено и в Мездра. Предстоят премиери във Варна, Стара Загора и Ямбол.

"В настоящата книга ще стане дума за много задълбочени и неизследвани пластове, за единството в принципите на древната персийска медицинска система и българската народна медицина, оформили се вероятно още в древността в Арианам - Вайджа - "Арийския простор”, споделя в предговора на книгата си д-р Стоилов. Тогава, за разлика от днес, светът е бил единен и не е имало разграничение между философия и медицина. Вечната борба между Доброто и Злото в един четириизмерен свят, четенето на целителни заклинания над болните (баене), широкото използване на лечебни растения, стремежът към стриктна лична и обществена хигиена, очистителните клизми, практично изработените хирургически уреди и манипулациите с тях, това са само част от приликите, установени с нашата народна медицина".

"Дали това не е поредната стъпка, предприета от българския изследовател,в подкрепа на иранската теорията за земите, от които идват нашите предци?, този риторичен въпрос задава редакторът на книгата доц. Иво Панов. Отговорът вероятно ще го открием по страниците на най-новата книга на д-р Стоилов - първо по рода си съчинение, появило се на книжния пазар у нас".

Представянето на книгата бе съпроводено от документалния филм на родения в Мездра преподавател в НАТФИЗ Иво Леонкев "Хигиена на тялото и душата“ за националната експедиция „Българи - Прародина”, организирана през 2012 г. в Иран от Общобългарската фондация ТАНГРА ТанНакРа."Медицината на Древна Персия” е първата книга на д-р Славян Стоилов от поредицата за културата на медицината на Средния Изток. Той е автор и на двутомното изследване „Медицината на Древен Египет” (2007 г.). В момента работи върху изследване за системата на лечение на Авицена, както и за медицината на суфите. Предстои да завърши своя капитален труд "Медицина на пътешественика”.