"От тях, към същата дата, е осъществено плащане по 464 заявления на стойност 139 200 лв. Предстои да бъде изплатена еднократната помощ на 1 041 стопани, като има и неподадени 42 броя заявления, които се очаква да постъпят“, обобщи д-р Костурков и допълни, че изплащането се извършва по график, който не се обявява публично от съображения за сигурност, но е съгласуван с кметовете на кметства в 20 км зона.

Инж. Снежана Гарданска, директор на Държавно горско стопанство - Оряхово, запозна членовете на комисията с епизоотичната обстановка след възникнал случай на АЧС по дивите прасета в района на с. Лесковец, община Оряхово и ограничаването на достъпа до горските територии.

„Съгласно заповедта на директора на РГД- Берковица, за периода от 30.08.2019 г. до 30.10.2019 г. се ограничава достъпът до горските територии и в обхвата на ловно стопанските райони Оряхово, Лесковец и Селановци“, заяви още тя.

Инж. Гарданска изтъкна, че са предприети всички действия за био сигурност според изискванията – поставени са табели, указващи ограничен достъп до инфектираната зона, контрол над фирмите за дърбодобив, които не добиват, а само извозват добитата дървесина от епизоотичния район. Правят се обходи за наличие на трупове от диви прасета, като към настоящия момент няма констатирани случаи.

В заключение Мирослав Комитски отговори на въпроси на членове на ОЕК и представители на медиите, като припомни, че в две поредни заседания на Областната епизоотична комисия са направени разяснения за изискванията на МЗХГ за получаване на еднократна помощ от стопаните, доброволно изпълнили мярката за клане на прасета в определената зона.

"Окончателните списъци бяха заверени от областния управител, след решение на Областната епизоотична комисия на 26.08.2019 г. и предадени за сведение на МЗХГ. За всички постъпващи молби и сигнали, свързани със заверяването на нови списъци преписките ще бъдат изпращани за отговор по компетентност до ОДБХ и съответния кмет или кметски наместник на населеното място“, каза Мирослав Комитски.

Към момента няма нови указания от Министерство на земеделието, храните и горите и се работи по изплащане на еднократна помощ по заверените на 26 август 2019 г. списъци с броя на закланите свине от обекти тип „заден двор“ в 20 км зона около промишлена свинеферма "Кова-М" ЕООД в село Чирен, община Враца.