Започна ремонтът при 41-ви километър на автомагистара „Хемус“. До края на октомври шофьорите ще преминават двупосочно в платното за София между км 40+472 до км 41+817 на автомагистралата, което беше обновено със средства от бюджета през миналата година, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”. При обход на съоръженията е констатирана повреда на връхната конструкция на виадукта между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“. По тази причина движението от София за Варна е ограничено само в едната лента. Виадуктите, които ще се ремонтират - при км 41+160 и км 41+400, са в експлоатация от 1984 г. и от пускането им преди повече от 30 години не са обновявани.

Първото съоръжение е с дължина 120 м, а второто - 160 м. Аварийно-възстановителните дейности включват премахване на съществуващата асфалтобетонова настилка, ремонт на пътната плоча, подмяна на дилатационните фуги, нова хидроизолация, възстановяване на асфалтовите пластове, подобряване на отводняването, нови ограничителни системи и тротоари.

За повишаване на безопасността и улесняване на пътуването по време на ремонтните дейности при събирането на няколко празнични и почивни дни в участъка ще има реверсивно движение. Шофьорите трябва да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация.

В пътната агенция целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

От АПИ съобщиха и една добра новина. Днес ще бъдат отворени офертите за избор на изпълнители на строително-монтажните работи при рехабилитацията на 238 км второкласни и третокласни пътища, включени в първия етап на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Индикативната стойност е близо 152 000 000 лв. Голяма част от проектите, които ще се финансират със средства от Европейския фонд за регионално развитие, са в Северна България. Обществената поръчка е в 15 обособени позиции, като една от тях е Лот 10, път ІІІ-1002 от Враца до пещера „Леденика“ с обща дължина 17.429 км. Критерият за оценка на офертите е икономически най-изгодна оферта.