Предвидено е извършването на локални ремонти, фрезоване и изкърпване на настилката в целия участък, машинно полагане на асфалтова смес по цялата ширина в отделни участъци.

Дейностите са възложени на пътното дружество, което отговаря за поддържането на републиканските пътища на територията на Софийска област - ДЗЗД "ПП София". Стойността на предвидените работи е 787 620 лв. с ДДС, като средствата са от бюджета на Пътната агенция.

Движението на тежкотоварния трафик по участъка в ремонт няма да се спира. Ще бъде създадена временна организация за безопасност на движението, като камионите ще преминават по участъка от път I-1 с изчакване в платното, в което не се извършват строителни работи.

В следващите месеци ще се ремонтират и 4 виадукта на магистралата. Продължава и ремонтът в тръбата за Варна на тунел "Ечемишка". Крайният срок за завършване на строителните работи в съоръжението е началото на юли.

Ремонтни работи в момента се извършват и в платната за Варна на три виадукта - при 33-ти, 34-ти км и 35+144-ти км, които са в недобро техническо състояние. В момента се работи по долното строене на съоръженията - ремонт на ригели, стълбове, устои и т. н.

Предстои и ремонт на долното строене на виадукта при 34-ти км, в платното за София. Предвижда се той да продължи до 20 дни. По време на изпълняваните дейности движението на леките автомобили ще се извършва двупосочно в същото платно. Целта е след завършване на ремонта на съоръжението в платното за София на АМ "Хемус" да бъде върнато движението на тежкотоварния трафик, посочват от АПИ.

Предвиден е и ремонт на пътното платно и връхната конструкция на виадуктите в посока Варна. Строителните дейности в платното за движение ще започнат след като завърши ремонтът на път I-1 през Витиня. Тогава ще се ограничи движението в платното за Варна на АМ "Хемус", за да се ремонтира пътното платно на виадуктите при 33-ти, 34-ти, 35+144 и 35+760 километър. Автомобилният трафик ще преминава двупосочно в платното за София.

Очаква се възстановителните дейности на 4-те виадукта на АМ "Хемус" да приключат до края на септември. Ремонтът на съоръженията е за близо 58 млн. лв. и средствата са от бюджета на АПИ.