„Създаването на обществените съвети в училищата е един от най-важните акценти в закона за предучилищното и училищното образование. Целта на този орган e развитие на образователната институция и упражняване на граждански контрол върху нейното управление”, заяви областният управител Ивайло Петров. Според него разработването на успешни политики в образованието и науката е невъзможно без участието на бизнеса, който очаква образователната система да произведе кадрите, от които се нуждае пазара на труда.

В състава на обществените съвети в професионалните гимназии трябва да има и представител на работодателите.Той се определя с нарочна заповед от областния управител по предложение на представителните организации на работодателите. Общественият съвет одобрява стратегията за развитие, участва в работата на педагогическия съвет при обсъждането на програмите за превенция при ранно напускане от училище, за предоставяне на рани възможности при предоставяне на обща и допълнителна подкрепа и при обсъждане избора на ученически униформи. Предлага политики и мерки за подобряване качеството на образователния процес, дава становище за разпределяне на бюджета по дейности и размер на капиталовите разходи, както и за отчета на изпълнението, съгласува училищния учебен план и участва в комисиите за атестиране на директорите.

До 31 декември 2016 г. директорите на училищата и детските градини трябва да определят поименно съставите на обществените съвети.