Всеки пациент, който желае смяна на личния си лекар, трябва да попълни регистрационна форма за постоянен избор, който да представи при новоизбрания лекар. Заедно с регистрационната форма, се изисква здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Информация за имената на лекарите, които имат договори с Касата, както телефоните и специалностите им, може да се получи от Здравната каса.

Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, от която е осъществен избора. Всеки пациент, който е предпочел смяна на личния си лекар, трябва да представи извлечение от медицинската си документация. Извлечението с копия от необходимата медицинска документация се представя на здравноосигурените лица от предишния им личен лекар.

Когато пациентът иска да избере общопрактикуващ лекар, но не го е сторил досега, той може да направи избор по всяко време, извън законово установените срокове. За целта той следва да попълни регистрационна форма за първоначален избор на джипи.

Освен в регламентираните срокове, здравноосигурените лица могат да осъществят нов избор на личен лекар при промяна на настоящия си адрес или при прекратяване на договора на досегашното им джипи. Ако пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, здравноосигурено лице трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор на личен лекар.