д-р Керемедчиев
д-р Керемедчиев

„С подобна модерна техника разполагат само няколко болници в страната“, обясни директорът и допълни, че следващата седмица двама лаборанти и един лекар ще заминат на обучение в Националния център по заразни и паразитни болест.
Разполагаме с всички видове защитни средства в достатъчни количества – маски от висок клас, очила, защитни шлемове, облекла за многократна употреба, раздадени са и по отделенията“, обясни още д-р Керемедчиев. В болницата на входа е създадена и организация за разделяне на потоците на евентуално болните от COVID-19 и останалите, идващи в Спешния център. На място се попълват анкетни карти със симптомите на болните и съмнителните случаи се отделят в изолатор. В него има инсталиран и апарат за снимки на белия дроб, за да не се разхожда болния до отделението по образна диагностика.

На този етап останалите отделения работят нормално, от два дни са възстановени и плановите операции. А през отминалия вече месец март във врачанската болница са се родили рекорден брой бебета за последните месеца – 37, сподели още д-р Керемедчиев.

Очаква се да бъде подписан и анекс към договора с РЗОК и до десетина дни лабораторията ще заработи - допълни изпълнителният директор на врачанската болница.