Допустимите дейности за финансиране по Програмата са изграждане на детски площадки с одобрен проект; въвеждане на мерки за енергийна ефективност на общински сгради; рехабилитация на площадни пространства с прилежащите им тротоари и монтиране на пейки; ремонт на огради и портални врати на гробищни паркове и изграждане на тоалетни в тях; ремонт на съществуващи обществени тоалетни; монтиране на видеонаблюдение, разширение на съществуваща система и/или/ изграждане на нова такава; изграждане на спортни площадки, на алеи и тротоари; създаване (възстановяване), оборудване на зони за отдих и изграждане на беседки; подобряване на инфраструктурата в междублоковите пространства и в общите зелени площи.

Максимална допустима стойност на всяко проектно предложение остава непроменена - 5 000 лв. Крайният срок за кандидатстване по Програмата обаче е съкратен с четири месеца - до 17:00 часа на 31 март, вместо до 31 юли, както беше миналата година. И то "От 2019 г. за всяка следваща година при предвидени средства в бюджета на Общината".

Средствата, които са заложени в Бюджет 2019 за реализиране на Програмата са в размер на 30 хил. лв., колкото бяха и в предишните й две издания.

До края на месец април експертна комисия от Община Мездра ще разгледа постъпилите проектни предложения и ще представи становище относно тяхната законосъобразност и целесъобразност. След което те ще бъдат оценени и класирани от комисия, включваща представители на Община Мездра и на Общинския съвет.

До 10 май председателят на комисията трябва да внесе в Общинския съвет доклад с оценката и извършеното класиране на допустимите за реализиране проекти. Кои проектни предложения ще бъдат одобрени за финансиране ще реши местният парламент на своята сесия в края на месец май.

Крайният срок за изпълнение на одобрените проектни предложения остава непроменен - 31 октомври.