При проверката, извършена от Регионалния отдел "Национален строителен контрол“ - Враца, е установено, че са допуснати нарушения от страна на Община Мездра при издаването на разрешения за строеж при санирането на три многофамилни жилищни сгради в Мездра:

1. Относно Разрешение за строеж №8 от 12.02.2018 г на ул. "Янко Сакъзов” №58, проверката е установила, че е променена категорията на строежа.

2. Относно Разрешение за строеж №9 от 12.02.2018 г. на ул. "Янко Сакъзов” №58, е променен номера на имота, в който се намира строежът.

3. Относно Разрешение за строеж №10 от 12.02.2018 г. на ул. "Янко Сакъзов” №54-56, не са представени данни за съобщаването му на заинтересованите лица, което се отнася и за четирите обекта.

4. Относно Разрешение за строеж №7 от 12.02.2018 г. на ул. "Първи май" №28-28А, проверката на място е установила, че по плана на Мездра на ул. "Първи май" №28-28А не са извършени строително-монтажни работи по жилищната сграда.

От заключителния констативен протокол става ясно, че са налице следните нарушения:

1. Изпълнението на строително-монтажните работи (СМР) на обектите е започнало преди същите да имат одобрени инвестиционни проекти и да са издадени разрешения за строеж по т. 1, т. 2 и т. 3, т. е. без да са разрешени съгласно Закона за устройчтво на територия.

2. Строителят е допуснал изпълнение СМР в нарушение на правилата и мерките за опазване на живота и здравето на хората на строителната площадка, липсва ограда и обозначение, не е представил документи за материали, изделия и други продукти, удостоверяващи съответствието им с основните изисквания към строежите и без съответните актове и протоколи по време на строителството.

3. Лицето, упражняващо строителния надзор, не е изпълнило задълженията си при започване на строежите. Не е осъществявало контрол за пълното и правилно съставяне на актове и протоколи по време на строителството и съответно да спре строежите.

4. Техническият ръководител не е съхранявал заповедните книги на строежите и да ги представи на контролните органи при поискване.

5. Главният архитект на Община Мездра е издал Разрешения за строеж при вече реализирани СМР в периода от месец октомври 2017 до месец февруари 2018 г., с което е нарушил закона за допустимост на строителството.

Относно публичния регистър за издадените разрешения за строеж, поддържан от Община Мездра, проверката е установила:

- Има създаден публичен регистър за издадени разрешения за строеж, но в него липсва информация за издадените от главния архитект на общината разрешения за строеж след 10.03.2017 г.

- В създадения от Община Мездра публичен регистър не са вписани всички разрешения за строеж.

- Кметът на Община Мездра не е изпълнил задължението си да организира поддържането на публичен регистър на всички издадени разрешения за строеж.

Във връзка с установените нарушения от РДНСК са задължили кмета на Мездра:

- Да вземе незабавни мерки за предотвратяване на последиците от установените нарушения и да спре строителството на обектите до отстраняване на нарушенията.

- Да възложи експертиза, която да удостовери дали изпълнението на СМР отговарят на изискванията за качество.

- В срок до 5 април т. г. да представи в Регионален отдел "Национален строителен контрол” - Враца данни за предприетите административни действия за спиране на строежите до отстраняване на нередностите.