Днес в цялата страна се проведе втората задължителна матура по избран от зрелостниците предмет и националното външно оценяване по математика за VII клас. На абитуриентите се падна Вариант 1. Той беше изтеглен тази сутринта в Министерството на образованието и науката.

Матурата на дванайсетокласниците започна в 8.00 ч. и бе с времетраене 4 астрономически часа. Изпитът включва 13 учебни предмета по избор. И тази година най-желани сред зрелостниците са предметите география и икономика, биология и здравно образование и английски език.

В мездренското СОУ „Иван Вазов” от 43-ма зрелостници, 27 са избрали изпит по география и икономика.

Вариант 1 се падна и на националното външно оценяване по математика на учениците в VII клас. Изпитът по математика започна в 10.00 ч. и включваше два модула - национално външно оценяване с времетраене 60 мин. и допълнителен, който продължи 90 мин.

Първият модул е задължителен за всички седмокласници. Той съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.

Вторият модул, който не е задължителен, се състои от 4 задачи с отворен отговор. Правилните решения на задачите носят 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.