Вазов издъхва в дома си по обяд, два дни по-късно тленните му останки са пренесени в църквата „Св. Неделя”. По време на опелото валял пороен дъжд, но това не спряло хиляди българи да се простят с писателя. 101 топовни гърмежа съпроводили спускането на ковчега.

Националният литературен музей традиционно организира поклонение в памет на Вазов.

На панихидата, която започва днес в 11 часа, ще присъстват представители на Националния литературен музей, родственици на поета, представители на държавни, научни и културни институции в страната.

Рецитал на Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Георги Златарев.

По повод 100-годишнината от смъртта на поета, в къща музей „Иван Вазов” в София ще бъде подредена временна изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерство на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и други, а през целия ден ще звучи непреходното Вазово слово.

Вечерта в Народния театър „Иван Вазов”, президентът Румен Радев ще участва в церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на поета. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще е сред гостите на церемонията.