Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на днешния ден във възрожденската ни книжнина намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

От страниците на "Цариградски вестник" от 26 април 1858 г. будните ескизаарски граждани научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват, вместо "Три светии", "Св. св. Кирил и Методий" като училищен празник.

За шеста поредна година в навечерието на празника на Светите братя, Детска градина "Дъга" във Враца отбеляза и своя празник. Тържеството се състоя пред сградата на Общината. Малчуганите, техните родители и много граждани бяха поздравени от кмета на Враца, Калин Каменов. Хлапетата пяха песни и рецитираха стихове, поднесоха цветя пред паметника на Кирил и Методий и донесоха на празничния ден атмосферата на детски усмивки с цветове на дъгата.

Днес по случай Деня на светите братя Кирил и Методий от 18:30 часа в голямата зала на Регионалния исторически музей ще има концерт с църковни песнопения, предкласика, класика, обработена народна музика и съвременни произведения. Участие ще вземат Дамски хор “Враца” към храм "Свето Възнесение" и Мъжкият хор при Читалище “Разум-1883” - Монтана.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Кирил, Кирилка, Кирчо, Методи.