В края на 17 век в живота на християните навлиза нов празник, посветен на Божията майка, след като извършила едно невиждано за времето си чудо.

През 1688 г. Евфимия, сестрата на Московския патриарх Йоаким се разболяла и болестта се оказала нелечима. Жената била на смъртния си одър. Въпреки телесните страдания и слабост, болната Евфимия продължавала да се моли постоянно.

Една сутрин, след продължителна и изтощителна молитва, болната Евфимия чула гласа на Пресвета Богородица, която ѝ казала, че в Преображенския храм има икона с името „Радост на всички скърбящи“ – „Всех скорбящих радост“. Дева Мария поръчала още болната Евфимия да повика свещеника от храма, заедно с тази икона. А когато отслужи водосвет, болестта на Евфимия ще изчезне. Но Божията майка заръчала още нещо. Когато Евфимия оздравее, да разказва на всички за чудотворната икона и да прославя милостта на Иисус Христос.

Чудното оздравяване на болната Евфимия станало точно на 24 октомври. Затова празникът се чества до ден днешен в прослава на Пресвета Богородица и Иисус Христос. Наричаме го Света Богородица – Всех скорбящих радост. Много вярващи ходят в манастира, за да търсят спасение, здраве и утеха от чудотворната икона.