През 2008 г. в деня се включват 120 млн. деца от 70 страни. Всяка година в инициативата се участват близо 200 млн. души от над 100 страни. Според учените миенето на ръцете със сапун може да спаси живота и здравето на милиони по света, да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции.

Насапунисването е задължително, защото това е най-достъпният и евтин начин да се „отмият“ редица болести – от диария до новите щамове на грипа. Използването на сапун увеличава времето на миене и чрез триенето на ръцете разгражда и отмива мръсотията, в която се съдържат повечето микроби, а и след измиване кожата на ръцете придобива приятна миризма.

При правилна и редовна употреба всички сапуни са еднакво ефективни и полезни за чисти ръце. Сапунисването и измиването може да предотврати и болести от кожни инфекции, очни възпаления, грип. Този навик е ефективен дори и в силно пренаселени и пълни със зарази места.

Ръцете често са преносители на болестотворни патогени между хората, като това става при директен контакт (например ръкостискане, докосване, целуване) или индиректно – при докосване на повърхности, до които имат допир други преди или след това.

Когато не се мият със сапун, върху ръцете, които са били в контакт с човешки или животински екскременти, телесни течности като секреция от носа, заразена храна или вода, банкноти, попадат бактерии, вируси и паразити.

Източник: radiovelikotarnovo.com