Съобразно технологиите в киното по това време, филмът е черно-бял и "ням", в стила на Макс Линдер. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов, който тогава е 24-годишен. Сюжетът грабва публиката, която аплодира артистите. Главните роли се изпълняват от Васил Гендов (Българан) и Мара Миятева-Липина (Младата дама).

Елегантният и обичащ приключенията Българан среща на улицата млада дама и започва да я ухажва. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с щедра ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да даде назаем. Той се съгласява. Дамата води Българан в луксозно заведение и за негова сметка поръчва скъпи напитки и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон и да освободят "носача". Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за извършената услуга.

След двудневните премиерни прожекции в София "Българан е галант" обикаля не многобройните по онова време провинциални кина. Появява се още веднъж в програмата на "Модерен театър" през септември същата година, след което спира да се прожектира и е забравен. Той е безвъзвратно изгубен за историята през 40-те години на XX век, когато вследствие на бомбардировките над София лентата, съхранявана от автора в дома му, е унищожена. Запазени са само 1-2 кадъра. Мемоарите на Гендов са единственият източник за съдържанието на филма.




В чест на професионалния празник на българските кинаджии Националният филмов център в сътрудничество със Столична община и Националния дворец на културата организира днес прожекции на български филми в пет софийски киносалона - "Одеон", "Дом на киното", "Люмиер-Лидл" G8, El, "Евросинема", както и във ФКЦ Варна и Lucky Дом на киното - Пловдив. Зрителите ще имат възможност да видят най-новия филм на Костадин Бонев "Далеч от брега", семейния "Смарт Коледа", боксофис хитовете "Възвишение" и "Дъвка за балончета", носителя на голямата награда "Златна роза" за 2017 г. "Вездесъщият" и много други. Билетите са на специалната цена от 5 лева.