Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, на която Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста. По време на Тайната вечеря той им казва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му., След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: "Вземете, яжте, това е моето тяло!" После вдига чашата с червено вино и казва: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете."

В този ден се припомня едно от последните събития преди страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелства почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда,за да се разлее мирото по-лесно.

Скъпоценното миро струвало триста динария затова някои възнегодували против нея: "защо е това прахосване?", "мирото можеше да се продаде и парите да се раздадат на сиромаси". А Христос им отговорил "сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате", "тя извърши добро дело за Мене като превари да помаже тялото Ми за погребение". За това й усърдие ще се разгласи по цял свят. Подобно на блудния син, грешницатаосъзнала греховете си и ''дошла в себе си''.

Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък и го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.