Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН. Той е учреден, за да бъдат обсъждани глобално темите като изхранването, земеделието, недохранването, но най-вече - за да бъде елиминиран световния глад. В честването на този ден се включват над 150 страни, което прави този ден един от най-глобалните в света.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15% или една шеста от цялото човечество. Глобалната цел на Световния ден на храната е към 2030 г. в света да няма глад.

Храната е основен фактор за нормалното съществуване и развитие на човека. както физическо, така и психическо. Тя има за задачата да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести е и фактор, който влияе върху продължителността на живота.

Докато в развитите страни се шири неоправдано разхищение и изобилие от храна, в развиващите се и особено в страните от т. нар. Трети свят положението е повече от ужасяващо. Балансът е нарушен драстично и в презадоволените, и в гладуващите страни. И в двата "лагера" има смъртност поради неправилно хранене или поради липсата на такова.