В първия петък от август отбелязваме Международния ден на бирата. Любителите на пивото по света почитат празника вече девета поредна година, съобщава Дарик радио.

Честването на Деня на бирата започва от Санта Круз, Калифорния, през 2007 г. През първите пет години “биреният празник" е на 5 август, но през 2012 г. организаторите правят проучване и избират първия петък на август за Международен ден на бирата.

Българинът изпива средно по 74 литра бира годишно, като по консумация на пиво се нарежда над средното в Европа. Днес в България се произвеждат 500 млн. литра пиво на година. И макар технологично много неща да са се променили, пивоварите обясняват, че съдържанието си е същото - вода, малц, пивни дрожди и хмел. И макар в Европа да има 120 стила бира и над 42 000 марки, българинът си остава привърженик на класиката.

Сред любопитните факти за бирата са, че в нея има витамини и заздравява костите. Пивото е обявено за невинно и по отношение на така нареченото бирено коремче, а авторът на книгата „Митът за храната” твърди, че белгийската бира може да помогне в отслабването.

10 причини да пием бира

1. Бирата удължава живота

Изследователи от Вирджинския технологичен институт са установили, че за умерените консуматори на бира рискът от смърт в определен период от време е с 19 процента по-малък, отколкото за хората, които не близват и капка.

2. От бира се отслабва

Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон е автор на книгата "Митът за храната", в която твърди, че всичко, известно на хората за отслабването, е погрешно. Авторът например изтъква, че пиенето на белгийска бира е полезно за стомашно-чревните бактерии, подпомагащи ефикасното храносмилане.

3. Бирата помага срещу рак

Смята се, че съставка в бирата може да помогне на тялото в борбата срещу рака. Веществото ксантохумол - флавоноид в хмела, който се използва в производството на бира, е мощен антиоксидант със свойството да потиска ензими с роля в развитието на туморите.

4. Бирата е полезна за мозъка

Изследване, публикувано в "New England Journal of Medicine", е установило, че при жените, които консумират по едно алкохолно питие дневно, е по-малко вероятно умствените способности да отслабнат с напредването на възрастта.

5. Бирата в действителност няма вина за биреното коремче

Проучване на специалисти от Университетския колеж в Лондон показва, че всъщност няма достатъчно научни доказателства в подкрепа на схващането, че пиенето на бира води до появата на характерното коремче. "Разпространеното схващане е, че средностатистически любителите на бирата са по-дебели от почитателите на виното или спиртните напитки. Връзката между бирата и затлъстяването, ако изобщо има такава, вероятно е слаба", пишат изследователите.

6. Бирата предпазва от камъни в бъбреците

Според проучване, публикувано в изданието на Американското дружество по нефрология, за хората, които пият бира в умерени количества, рискът от камъни в бъбреците е с 41 процента по-малък.

7. Някои видове бира съдържат по-малко калории от обезмаслено мляко

Тъмната бира „Гинес” съдържа по-малко калории и от обезмаслено мляко, и от портокалов сок.

8. Бирата предпазва от болестта на Алцхаймер

Ако прекалите с бирата, едва ли ще си спомняте много от предишната вечер. В дългосрочен аспект обаче любимото пиво е полезно за паметта. Китайско изследване показва, че съдържащото се в хмела вещество ксантохумол предпазва мозъчните клетки от увреждане и може да забави развитието на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

9. Бирата изобилства от витамини

Кой се нуждае от противни смутита? "Ако анализирате бирата, с изненада ще установите колко полезни вещества се съдържат в нея", казва австрийският експерт д-р Щефан Домениг.

10. Бирата заздравява костите

Чаша или две дневно от любимото пиво може да помогне за заздравяването на костите. Проучване, публикувано в "Journal of the Science and Agriculture”, показва, че бирата е богата на необходимия за поддържането на костната плътност силиций.

Източник: DarikNews