Основан е през 2007 от Джеси Авшаломов, Еван Хамилтън, Аарон Араки, Ричард Хернандез, Тейлър Бъртън и Риланд Хейл. Целта е светът да празнува заедно в името на бирата. Празникът влиза в топ 6 на най-търсените в Google.

Избран е месец август, заради топлото си и подходящо време. Тя може да ни донесе прохлада, може да снабди организма с необходимите соли и витамини. През лятото най-продавана е светлата бира, а през зимата - тъмната. Пивото е натурален продукт. 92 процента от съдържанието ѝ е вода, при производството ѝ се използва още малц, хмел и етилов алкохол. Напълно погрешно е да се смята, че съдържа и спирт.

Сведения за нейното производство и консумация има в писмени документи от 9-о хилядолетие пр. Хр., намерени в Древен Египет и Месопотамия, а химически анализ на находки от Годин тепе в Иран доказва употребата на тази напитка от средата на 4-о хилядолетие пр. Хр.

Правенето на бира в такъв ранен исторически етап не би трябвало да ни учудва, нито пък нейното разпространение, защото тя се прави от ферментация на нишесте, получавано от зърнени култури, каквито се отглеждат навсякъде по света.

Ода за Бирата

Налейте ми чаша пенлива

от пиво старо, загорско,

и капка недейте разлива

ухание живо и морско.

Полека халби пълнете,

доливайте щом попривърши,

гордо снага изправете

и дръжте докато се скърши.

Кехлибар разтопен и във чаша

с пяна на перести вълни,

продайте и къщата ваша

па пийте докато се стъмни.

Рапсодия в мажор и с картофки,

а край морето пенливо - и с цаца,

принцеса със хмелни пантофки

е всяка препълнена каса...

На цвят, като залез вълшебен,

възпята във толкоз молитви,

нека чепа да мушна обемен

пък да пия додето залитна.