За пръв път се въвеждат наказания за гонките, които взеха не малко жертви в последните години. Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 12 месеца и глоба 3000 лв. водач, който oрганизира или участва в нерегламентирани състезания по пътищата. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да се управлява МПС за 3 години и глоба 5000 лв.

Нарушенията, при който се свалят регистрационните табели, са следните: За срок от 6 месеца до 1 година се прекратява регистрацията на МПС на собственик, който шофира МПС без свидетелство за управление, употребил е алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 промила, употребил е наркотични вещества или техни аналози, откаже да бъде проверен с техническо средство за алкохол и/или наркотици или не желае да даде кръв за изследване.

При всички тези случаи катаджията освен, че взима книжката, директно сваля предната и задната табела на автомобила. Книжката се взема временно при шофиране под въздействието на алкохол, наркотици или техните аналози при наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане - до заплащане на дължимата глоба. Останалите нарушения, при които се прилагаше тази мярка и преди промяната остават в сила.

Временно се спира автомобила от движение на собственик, който предоставя автомобила си на лице без книжка, под въздействието на алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или наркотици – за срок до един месец. Спират временно от движение колите и на собственик, който управлява моторно превозно средство с наложена глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба и на собственик, който при управление на моторно превозно средство превиши максимално разрешената скорост в населено място над 50 км/ч - за срок един месец.

Няма да кара дълго автомобила си и собственик, който допуска, организира или предоставя управлението на моторно превозно средство на лице за участие в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, или ги ползва за други цели, освен в съответствие с тяхното предназначение за превоз на хора и товари – за срок три месеца. В сила остават останалите случаи, при които тази мярка се прилагаше и преди промените в закона.

Глобите за превишена скорост в населените места са завишени двойно. За превишаване на максималната разрешена скорост с 31 до 40 км/ч - 400 лв. (досега беше 200 лв.). За превишаване с над 40 км/ч от позволената скорост - 600 лв. (досега 300 лв.) За превишаване с над 50 км/ч от разрешената - 700 лв. (досега 350 лв.). Тук остава в сила да се отнема и книжката за 3 месеца, а за всеки следващи 5 км/ч над разрешените 50 км глобата се увеличава с 50 лв.

Извън населеното място глобите се увеличават по следния начин: За превишаване от 31 до 40 км/ч - от 150 лв. на 300 лв, за превишаване от 41 до 50 км/ч - от 200 лв. на 400 лв. и за превишаване над 50 км/ч - от 300 лв. на 600 лв. (Остава в сила за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв.)

Шофьорската книжка ще се отнемана пияните шофьори , а глобите са следните: Над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително - за срок от 6 месеца и глоба 500 лв. Над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително - за срок от 12 месеца и глоба 1000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е без книжка за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв. Ако почерпеният джигит откаже тест с дрегер или кръвна проба, книжката вече се взема за 2 години, а глобата е 2 000 лв.