Стотици излизат да берат билки в нощта срещу Еньовден, обредът се нарича "откупуване" от самодивите. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Жените баячки и лечителки, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят бели магии. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина", за всички болести и за "болестта без име". От тях знахарите приготвят своите отвари и лекове.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги по именно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена. Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината се използват за лек. С тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците. Около растенията се играе магическо хоро.

На Еньовден не се работи, за да не се ядоса свети Еньо и да не прати градушка и гръмотевици в имота на този, който не спазва обичая.

Българската православна църква чества на 24 юни Рождество на Св. Йоан Кръстител. Той е наричан още Предтеча Господен, защото подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам кръстил Иисус Христос в свещените води на река Йордан.

Днес имен ден празнуват Йоан, Йоана, Янко, Яни, Яна, Янаки, Яне, Янина, Янка, Янкул, Янчо, Янчул, Енчо, Еньо