Единствено на този ден в зала „Гигантски кристали“ на Музея може да бъде видян „Камъкът от Хирошима” – къс от уличната настилка на Хирошима, която през 1945 г. е била близо до епицентъра на атомния взрив. В света има само 188 такива Камъка, като върху всеки е гравиран барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон. През 1991 г. те са разпратени до лидерите на 188 страни в света, като символ на стремежа към мир за цялото човечество.

Историята на Камъка започва преди 73 години – само няколко дни след бомбардировката над Хирошима. Тогава, въпреки все още много силната радиация, Рейкийо Умемото отишъл в града, за да се види с оцелелите си приятели. Вървял по разрушените улици и когато вятърът помел пепелта от пътната настилка видял - или му се е сторило, че вижда - върху гранита отпечатани лицата на загиналите.

Това го впечатлило толкова силно, че когато през 1965 г. настилката трябвало да бъде подменена, той откупил камъните „свидетели“ на ужаса, за да гравира върху тях образа на Каннон – богинята на милосърдието.

Идеята му била подкрепена от хиляди жители на Хирошима. Създадена била Асоциацията „Камък за мир”, но се наложило да чакат още 20 години, за да се изчисти остатъчното радиоактивно лъчение от гранита и той да може да бъде обработван. По-късно било решено камъните да бъдат разпратени до световните лидери, за да им напомнят, че бъдеще може да се гради само в мирно време.

Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997 г. от Президента на Република България, с ангажимента „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин.